Troppo Architects

A day with the seals at the Melbourne Zoo

/edit/General/030_TN.JPG SEA creatures and zoo visitors have given the new Wild Sea enclosure at Royal Melbourne Zoo the seal of approval. 
Nearly 3000 visitors visited the zoo’s new seal enclosure last Wednesday after it reopened following a two-year $20 million redevelopment.

Wild Sea keeper Molly Flora said the enclosure’s inhabitants couldn’t be happier with their new digs.
“It was just great to see them enjoying their new surroundings and enjoying being around people again,” Ms Flora said. 
Zookeepers had put a lot of effort into ensuring the enclosure mimicked the natural sea environment as closely as possible. “It’s very naturalistic.”
NORTHCOTE LEADER, 21 DEC 2009

(More images below to click on)

Cary Duffield of Troppo Architects, who designed the new Seal Enclosure says;

Troppo with Taylor Cullity Lethlean (landscape architects), David Lancashire Design (interpretive design) have recently created a new $20m precinct at Melbourne Zoo.  The precinct interprets the ecology of Victoria’s coast (and to be a home for seals, penguins, ray, fish and sea birds).

Architectural textures and forms are inspired by the Victorian coast and its creatures, accommodating a journey from the familiar to the unfamiliar, over abstracted ‘estuaries’, along ‘beaches’ and down into The Deep – all the while integrating as a setting/ backdrop/ theatre set for marine ecological stories. The animals are presented as ambassadors for the Sea.

Cypress Pine was selected as the cladding for the extensive batten screens that shroud the built forms, allowing them to recede within the precinct , lessening their presence as ‘buildings’ in the landscape. Cypress uprights were used throughout the landscape architecture to reinforce the interpretive coastal zones by the creation of dividing and enclosing screens.

The natural durability and weathering patina of the cypress created an opportunity to reference the imagery of coastal drift screens and introduce the pronounced natural weathering of the coastal environment on the visual qualities of timber.

The use of cypress pine enhanced the projects ESD objectives of reduced embodied energy and lowered ongoing maintenance, while affording the project a cost effectiveness. All of which contributed to fulfilling the design intent within a restricted budget.

 

/edit/General/032.JPG
Cypress Posts

/edit/General/033.JPG
Cypress Battens

Battens Retaining Wall Sleepers Posts
90x33 Dressed
Select    Kiln Dried
200x150 
Sawn F5 Unseasoned

Fixing: Type 14, countersunk hex drive screws in pre-drilled holes
150x75 
Sawn Face
Select
Unseasoned
Architect:
Landscape Architects:
Interpretive Design:
Builder:
Exterior Finish:
Photography:
Troppo Architects
Taylor Cullity Lethlean
David Lancashire Design
Kane Constructions
Quantum
Aquatec
Senoke Frencham

 
   
Top of Page   Home   Contact us  Back © Frencham Cypress - designAclad    Site design by Pagination